
Korzystanie z pomp próżniowych w celu zaoszczędzenia czasu i pieniędzy w zakładach pakujących żywność
Pompy próżniowe są od dawna stosowane do usuwania tlenu z opakowań z tworzyw sztucznych w celu wydłużenia okresu trwałości produktów spożywczych.
Opakowanie próżniowe pomaga chronić smak i eliminować lub ograniczać narażenie na działanie bakterii i innych elementów, które mogą zmienić smak i jakość żywności.
Tradycyjnie zakłady zajmujące się pakowaniem żywności stosowały do tych procesów obrotowe łopatkowe pompy próżniowe, włączając je rano i uruchamiając przez cały dzień.
Jak działają obrotowe pompy łopatkowe?
Pompy łopatkowe są pompami wyporowo-tłocznymi, które składają się z łopatek umieszczonych w wirniku zamontowanym z przesunięciem wewnątrz cylindra pompy.
Przy użyciu siły odśrodkowej łopatki wysuwają się z wirnika, uszczelniając i utrzymując kontakt z korpusem pompy.
Powietrze jest uwięzione pomiędzy wirnikiem i łopatkami, co zwiększa objętość komórek i tworzy komory, do których wpływa płyn.
Komory zmniejszają się w miarę jak łopatki obracają się i cofają, powodując, że uwięzione powietrze wydostaje się przez otwór wylotowy.
Ponieważ łopatki są w stałym kontakcie z wirnikiem i obudową pompy, powoduje to jej zużycie.
Testowanie pomp śrubowych
W ostatnich latach zakłady pakujące mięso przetestowały technologię próżniową ze śrubą obrotową jako alternatywę dla pomp łopatkowych.
Wiele osób zauważyło znaczny wzrost niezawodności, efektywności energetycznej i niższych kosztów utrzymania.
Niezawodność – Śrubowe pompy próżniowe typu rotacyjnego posiadają bezdotykowy mechanizm w obudowie pompy, dzięki czemu zużycie jest minimalne, a konserwacja nie jest konieczna.
Efektywność energetyczna – zakłady pakujące żywność często wykorzystują obrotowe łopatkowe pompy próżniowe o mocy 25 KM.
Przełączenie na 15-konną pompę śrubową z napędem o zmiennej prędkości (VSD) może pomóc klientom uzyskać większy przepływ przy zmniejszonej mocy instalacji o 40% mniej.
Niższe koszty utrzymania – pompy łopatkowe mają okresy między przeglądami wynoszące 750-1 500 godzin i są zazwyczaj poddawane przeglądowi co 3-4 lata lub co 16 000 godzin pracy, podczas gdy pompy śrubowe wymagają konserwacji przez 8 000 godzin i mogą pracować 48 000 godzin przed przeglądem.
Wymiana pomp łopatkowych na pompy obrotowe ze śrubą obrotową może być niezawodnym i ekonomicznym rozwiązaniem dla zakładu pakującego żywność.
Instalacje dokonujące przełączenia doświadczyły dłuższych okresów między przeglądami, wyższych przepływów przy minimalnej mocy pochłoniętej oraz wydłużenia czasu sprawności.
Aby dowiedzieć się więcej, skontaktuj się z ekspertem ds.
rozwiązań próżniowych już dziś.