Nowoczesne techniki produkcji wina pomagają wyprodukować ponad 150.000 butelek Chablis.

Nowoczesne techniki produkcji wina pomagają wyprodukować ponad 150.000 butelek Chablis.

Region Burgundii we Francji jest domem dla wielu znanych win produkowanych z winogron Pinot Noir i Chardonnay.

Jednym z nich jest Chablis, białe wino, którego smak charakteryzuje się minerałami gleby, w której uprawiane są winogrona Chardonnay.

Chablis ma długą historię sięgającą XII wieku, kiedy to cysterscy mnisi po raz pierwszy zaczęli produkować wino w regionie.

Rodzina Louisa Michela i Filsa Vineyard rozumie ciężką pracę, jaką wkłada się w produkcję wysokiej jakości Chablis.

Od XIX wieku rodzina Michela robi wszystko, od zbioru winogron Chardonnay do butelkowania produktu końcowego.

Dziś rodzina produkuje ponad 150.

000 butelek rocznie na swoim majątku.

Ich niewiarygodna praca nie byłaby możliwa bez najnowszej technologii – sprężarki z napędem o zmiennej prędkości obrotowej (VSD) firmy Atlas Copco i generatora azotu na miejscu w celu spełnienia wymagań aplikacji.

Sprężone powietrze jest wykorzystywane w całym procesie produkcji wina do butelkowania, znakowania i mocowania kapsułek termokurczliwych do butelek na wino.

Podczas zakupu kompresora, winnica zainwestowała również w generator azotu na miejscu.

Azot jest stosowany bezpośrednio przed procesem butelkowania w celu usunięcia gazów węglowych, które nagromadziły się w winie.

Podczas butelkowania azot wypycha pozostały tlen z pustych butelek przed butelkowaniem i korkowaniem wina.

Instalacja Atlas Copco pozwala Louisowi Michelowi i Fils Vineyard na bieżąco śledzić nowoczesne techniki produkcji wina dzięki technologii VSD systemu.

Teraz winnica może sterować pracą sprężarki i systemu azotowego, aby utrzymać minimalne zużycie energii.

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat najnowocześniejszych urządzeń Atlas Copco do produkcji wina? Zostaw nam komentarz poniżej lub skontaktuj się z ekspertem ds.

produktów.