Browar Tennessee wykorzystuje bezolejową technologię produkcji piwa wysokiej jakości.

Browar Tennessee wykorzystuje bezolejową technologię produkcji piwa wysokiej jakości.

Wzrost piwa rzemieślniczego nadal przyciąga masy i nie inaczej jest w Music City.

Miłośnicy piwa Nashville mogą napić się w 21 browarach w całym mieście, aby znaleźć swoje ulubione piwo – podwójne IPA, niefiltrowane piwa, kwaśne owoce lub piwa w beczkach.

Jeśli zapytasz typowego piwosza, co odróżnia jedno piwo od drugiego, wielu z nich powie Ci, że jest to piwo wysokiej jakości.

Niezależnie od tego, czy chodzi o smak, składniki, świeżość czy smak, kluczowa jest ogólna jakość piwa.

Jakość znajduje się w sercu Fat Bottom Brewing.

Właściciel Ben Bredesen, założony w 2012 roku, dąży do zapewnienia jakości w każdym aspekcie browaru.

Uzdolność Bredesena do udoskonalania swoich przepisów szybko zdobyła lojalnych zwolenników w East Nashville, gdzie biznes eksplodował, gdy browar zaczął konserwować.

W 2015 roku Bredesen postanowił przenieść Fat Bottom do większej przestrzeni w West Nashville.

W nowym obiekcie o powierzchni 33.

000 stóp kwadratowych mieszczą się obecnie: browarnictwo i przetwórstwo piwa, taproom, restauracja, ogródek piwny i przestrzeń prywatnej imprezy.

Aby wyprodukować piwo wyższej jakości dla większej liczby klientów, firma Fat Bottom zmodernizowała swoją sprężarkę tłokową z wtryskiem oleju do bezolejowej sprężarki spiralnej Atlas Copco SF22.

Cechy SF22

Dostarcza czyste, suche powietrze, aby zapewnić, że olej nie przenika do żadnej części procesu warzenia piwa.

Sprężarki spiralne pracują przy niższych obrotach, co zmniejsza poziom hałasu w browarze.

Przy minimalnej liczbie części ruchomych wydłuża się okres eksploatacji sprężarki i ogranicza się wymagania serwisowe.

Przejście na sprężarkę spiralną SF22 firmy Atlas Copco oznaczało, że Bredesen mógł produkować większe ilości piwa na pożądanym przez siebie poziomie jakości.

Urządzenie Atlas Copco SF22 pomogło firmie Fat Bottom wyprodukować blisko 7500 baryłek piwa, jednocześnie poprawiając efektywność energetyczną dzięki zdolności sprężarki do sterowania wydajnością powietrza zgodnie z zapotrzebowaniem.

Aby dowiedzieć się więcej na temat sprężarek bezolejowych i ich zalet w warzeniu piwa, skontaktuj się już dziś z ekspertem firmy Atlas Copco.